Płetwa rekina i syczuański pieprz
Kulinarny pamiętnik z podróży do Chin
Fuchsia Dunlop ? dziś najlepsza zachodnia autorka opisująca kuchnię
chińską ? wyjechała do Chin uczyć się języka, ale ciekawość i miłość do
jedzenia powiodły ją zupełnie inną ścieżką... W swym pamiętniku opisuje
pierwsze, szokujące spotkania z tradycyjnymi chińskimi daniami, takimi
jak królicze głowy czy skorpiony, oraz rosnącą fascynację egzotyczną
kulturą.
?Gdy zaczęłam przyjaźnić się z Chińczykami ? pisze ? nie mogłam być
dłużej wybredna. Jakiś pełen najlepszych intencji Chińczyk zawsze
dorzucił do mojej miseczki kawałek świńskiego jelita lub chrząstki, co
uznawano za specjalne wyróżnienie?. Kolejne rozdziały opowieści wieńczą
przepisy na chińskie specjały. Niezapomniana, pełna obyczajowych
obserwacji lektura.